Luty 2019
Sage green słodki stół
Sage green słodki stół – nasze ulubione, płócienne zielone obrusy Oday posłużyły nam za punkt wyjścia do stylizacji tego słodkiego bufetu w cudownej przestrzeni Oklasków w Stanisławiu koło Tczewa. Gwarantujemy Wam, że odmienią każdy stół w wybranym przez Was lokalu. Zamiast rozkładać je na sztywno jak klasyczny obrus, przerzućcie je swobodnie i pozwólcie tu i ówdzie się pomarszczyć.
Szałwiową zieleń obrusów zdecydowaliśmy zestawić z zestawem złotych pater i mosiężnymi, ażurowymi świecznikami na podgrzewacze (Mimmi). Złote elementy zrównoważyliśmy szklanymi paterami i pucharkami. Tu przejrzysz całą naszą szklaną kolekcję do wykorzystania na słodkim stole.
Złoty dzban Zakarias widoczny na zdjęciach postawiliśmy, aby wykreować wrażenie malarskiej martwej natury. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby pełnił tradycyjną funkcję wazonu.
Do zbudowania poziomów na bufecie wykorzystaliśmy ozdobne książki Karolin w twardej brązowo-złotej oprawie. Niekiedy do tego celu wykorzystujemy również nasze antyczne wagi i/lub puszki.
Zależy Wam na bardziej rustykalnym wrażeniu?
- Zielony obrus rozświetlcie naszymi lnianym bieżnikami Benjamin.
- Szklane patery zastąpcie drewnianymi.
- Mosiężne i ażurowe świeczniki na tealighty wymieńcie na naszą nowość – ceramiczne i zielone świeczniki Zigge (również na świeczki typu podgrzewacze).
Kilka podpowiedzi w duchu #ethicalweddingpolska:
- Zauważ, że monoporcje podane zostały w szklanych kieliszkach. Kieliszki, pucharki, czy słoiczki to najlepszy sposób na uniknięcie serwowania deserów w jednorazowych, plastikowych pojemniczkach.
- Ciasteczkowe lizaki mają drewniane, a nie plastikowe patyczki. Nie dodano do nich żadnej satynowej (czyt. poliestrowej) wstążeczki. Zamawiając słodkości na słodki stół zgłoście swoją chęć rezygnacji z wszystkich plastikowych dodatków, ozdób i jednorazowych naczyń.
- Słodkości przetransportowane były w pojemnikach tekturowych oraz tych wielokrotnego użytku. Nie bójcie się pytać swoich podwykonawców o ich politykę względem minimalizacji plastikowych odpadów!
- Zadbajcie o wybór takiej firmy florystycznej, która potrafi przygotować kompozycję florystyczną bez gąbki (#nofloramfoam), która jest bardzo szkodliwa dla środowiska. Gąbka to spienione tworzywo sztuczne, które nie dość że jest kancerogenne to z łatwością ulega degradacji w pył. A ten z kolei w mikroplastik, który zanieczyszcza również naszą pitną wodę.
- Zastanówcie się co zrobić z kwiatami po weselu, aby wydłużyć ich cykl życia- czy możecie udostępnić je kolejnej parze? przekazać właścicielom ulubionej, lokalnej kawiarni? rozdać gościom weselnym? zawieźć do domu hospicyjnego czy spokojnej starości (zawczasu dowiadując się, czy przyjmą taki podarunek).
- Ślad ekologiczny weselnego słodkiego stołu obniżycie zamawiając choćby kilka ciast czy deserów opartych na roślinnych składnikach. Produkcja szklanki krowiego mleka wiąże się z prawie trzykrotnie większą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja jakiegokolwiek mleka roślinnego.